Skapa en fräsch arbetsplats med friska kollegor

torka

Att arbetsplatsen städas regelbundet med kvalitetssäkrade metoder, är en avgörande utgångspunkt för en hygienisk inomhusmiljö. Men mellan städtillfällena finns det mycket som ni själva kan göra för att förbli friska och framgångsrika på företaget. En ren och fräsch arbetsplats är en mycket viktig grund för en hälsosam personalstyrka som vill och kan prestera på topp. Både arbetsgivare och anställda kan enkelt sprida sunda vanor och stoppa smittorisker. Här kommer våra bästa tips!

tvätta händerna

1. Hylla handhygienen

En god handhygien är den enskilt viktigaste åtgärden för att förebygga smittspridning, enligt Folkhälsomyndigheten. Rätt tvätteknik, tvål, vatten och engångshanddukar kommer ni långt med. En station för handsprit kan lyfta renligheten ytterligare en nivå.

Rätt handtvätt

  • Skölj händerna i ljummet vatten
  • Ta tvål och löddra in hela händerna
  • Gnugga händerna medan du räknar till 15 långsamt
  • Räkna gärna ännu längre
  • Glöm inte att ta av ringar och göra rent under naglarna
  • Skölj av med ljummet vatten
  • Torka händerna torra på engångshanddukar

2. Torka tangentbordet

Visste du att brittiska forskare funnit att fler skadliga bakterier kan frodas i tangentbord än på en toalettsits? Rengör regelbundet genom att skaka ur skräp, torka av med en mjuk, luddfri, lätt fuktad trasa samt desinfektera med särskilda spritservetter.

3. Nyp till om nysningen

Varje gång du nyser eller hostar sprider du små vattendroppar som kan innehålla smittämnen. Genom att nysa eller hosta i armvecket eller i en pappersnäsduk, hindrar du smittspridning och slipper förorena dina händer.

4. Stanna i sjuksängen

Uppmuntra anställda att stanna hemma när de är sjuka. Då blir de troligen friska snabbare samtidigt som de undviker att smitta kollegorna. Kanske passar det att jobba på distans när orken börjat komma tillbaka?

5. Fånga frisk luft

En promenad någon gång under arbetsdagen är ett utmärkt sätt att få frisk luft, hälsosam motion och nya idéer. Många företag har märkt att dagliga promenader minskar sjukfrånvaron utan att påverka inkomsterna negativt, trots att motionerandet skett på arbetstid.

Dela inlägget